Sezuan i Katrineholm – Johan, vecka 48

Veckan som gått
Det har varit en bra vecka, med både utmaningar och samtal som flutit på lite av sig själva. Den här veckan har jag varit i fyra skolor med ganska varierande omständigheter. En av var på en mindre före detta bruksort och hotades av nedläggning, en annan var en stor skola inne i stan, och två var i mindre områden en bit utanför stan. Det är ganska stor skillnad i filosofisk nivå och lugn i klasserna. Ibland är de stökiga samtalen roligare, när man känner att man till slut lyckades komma åt någonting intressant som eleverna gick igång på. De allra roligaste samtalen, för mig, är de där det är lugnt men där man känner att man ändå lyckas leda dem dit de inte skulle gått ändå.

Hinder och utmaningar
Det finns en del hinder som återkommer i klasserna. Ett exempel är den stökiga klassen. Då är det en del elever som gör saker som att ropa rakt ut, boxa till andra, resa sig upp och gå runt, viska med andra, och spela på telefon eller surfplatta. Under veckan hade jag tre eller fyra klasser som dominerades av sådana tendenser. Då går det mycket tid till att säkerställa att alla hörs och känner att de får plats i gruppen. Bäst funkar det i samtalet när man tar deras skojkommentarer på allvar och försöker hindra deras andra beteenden. Två fall handlade samtalet om Guds identitet, och båda klasserna gick igång på motfrågan: vad skulle man kunna kräva av Zlatan/Den finska hockeyspelaren för att bevisa att hen är Gud? Duger det att gå på vatten? Räcker det verkligen?

Ett annat hinder är de elever som verkar stänga av. De hittar inte på frågor, undviker att svara i rundorna och har nära till mobilen. Att köra dubbla ringar verkar fungera bra, för då kan de bara säga det som den som satt bakom sa. Det hjälper dock inte alltid.

Det samtal jag känner mig mest kritisk till mitt eget beteende är dock det samtal med tolv riktigt duktiga elever. Jag misslyckades med att utmana dem, utan lät diskussionen flyta på och det kom att bli mer politik och praktik än filosofi. En av eleverna kommenterade detta lite besviket efteråt, och då insåg jag mitt misstag. Jag var helt enkelt lite oförberedd på det efter alla andra typer av utmaningar.

Inför nästa vecka
Nu känns det som att det börjar bli dags att verkligen få till schvungen i mina presentationer. Effektivt och ändå inte upprepat, och se till att inte missa saker bara för att jag har sagt det så ofta förut. Det händer en del nu, inser jag.

Frågor
Varför har människor olika identitet i olika sammanhang?
Har vi så god moral som vi tror?
Vem är du som person?
Varför byter man identitet på olika platser?
Har man olika identitet när man är med olika personer?
Kan Gud vara en hockeyspelare med pungskydd?
Hör Gud bön?
Vem bestämmer vad som är rätt och fel och gott och ont?
Varför väljer man att göra det onda?
Vem är Gud?